Den klassiske, franske Crème Brûlée er en dessert, der er elsket af store som små. Den er let at lave, blot du har en gasbrænder, når du skal kreere det eftertragtede, sprøde karamellåg på toppen af den fløjlsbløde vaniljecreme.
4 personer
Crème
½ polynesisk vaniljestang
100 g. sukker
140 g. pasteuriserede æggeblommer
6½ dl. piskefløde
Karamellisering og pynt
Ca. 100 g hvidt sukker (til at karamellisere med)
Lidt friske, blandede, halverede bær
Desuden
4 stk. Blomsterbergs Dråbeskåle, 13 cm
Termometer
Prof. Gasbrænder
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene med en anelse af sukkeret så kornene skilles ad. Rør vaniljesukker, sukker & æggeblommer godt sammen.
Kom piskefløden & den tomme vaniljestang op i en gryde og opvarm den til 90 grader (brug et termometer).
Tag gryden af varmen og læg 4 frostsikre portionsskåle i fryseren.
Tilsæt den varme piskefløde lidt ad gangen op i æggeblandingen, mens der piskes, således at fløden legerer blommerne let. Hæld den lune æggeblanding tilbage i gryden og sæt den over middelvarme, mens der igen piskes konstant. Stop når legeringen er præcis 80 grader & tag gryden væk fra varmen. Lad legeringen afkøle ½ times tid ved stuetemperatur og tag derefter de frosne portionsskåle ud af fryseren.
Skum det øverste skum af, rør legeringen forsigtigt igennem for at fordele vaniljekornene og kom så legeringen op i små ildfaste, frosne skåle.
Spred skålene ud på en bageplade så de står med afstand til hinanden. Bag dem i en 100 grader varm ovn i ca. 25-35 minutter - eller til cremen har sat sig - og giver efter ved let tryg. Afkøles helt i køleskab, minimum 3 timer eller gerne til næste dag.
De iskolde crème brûlée drysses med et ultra tyndt, men jævnt lag sukker. Sukkeret karamelliseres hurtigt med en crème brûlée-brænder. Afkøles 5-6 minutter inden de pyntes med de halverede, friske bær & serveres…