Krydderkager er ikke bare krydderkager, men kan også have mange forskellige former. Juletræer, julemænd og julekoner. Dekorer med sprøjteglasur - det er sjovt og hyggeligt - både for børn og voksne.
Dej
800 g hvedemel
400 g stuetempereret smør
300 g flormelis
3 tsk. stødt kanel
3 tsk. stødt nellike
8-10 æggeblommer (220 g)
Sprøjteglasur
300 g sigtet flormelis
Ca. 100 g pasteuriserede æggehvider
Desuden
Blomsterbergs udstikkere
Blomsterbergs engangssprøjteposer
Dej: Ælt hvedemel, stuetempereret smør, flormelis, kanel og nellike sammen, til det smuldrer. Kom æggeblommerne i og ælt videre, til dejen samler sig og bliver ensartet. Stil den i køleskabet i 1⁄2 time. Tag dejen ud og rul den relativt tyndt ud i lidt ekstra mel.
Flyt den udrullede dej over på en bageplade beklædt med bagepapir og udstik ønskede figurer – mænd, koner, juletræer osv. Ælt alle dejrester sammen til en ensartet dej og gentag udrulningen. Du kan lave små krydderkager af de sidste små stykker dej.
Bag figurerne i ovnen ved 170 grader i 8-18 minutter afhængigt af tykkelse og størrelse. Kig til dem med jævne mellemrum. Afkøl de bagte kager på en bagerist, inden de pyntes med sprøjteglasur.
Sprøjteglasur: Pisk flormelis og æggehvider til en hvid og luftig masse med en håndmikser. Den er færdig det øjeblik, den ikke flyder sammen, når du stopper piskningen.
Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller en engangs- sprøjtepose, som du klipper et ganske lille hul i. Pynt figurerne efter eget valg og lad dem lufttørre nogle timer, inden du kommer dem i tætsluttende dåser.
Krydderkagerne bliver endnu mere dekorative, hvis du drysser dem med fx hakkede pistacienødder, mandler, krymmel, frysetørrede hindbær, sølvkugler eller andet. Det er oplagt at slippe børnene løs med farvet glasur, glimmer og kugler på disse figurer. De elsker det.