Luk sommeren ind med en lækker rabarberkoldskål, og sprøde hjemmelavede kammerjunkere.
4-6 pers.
Rabarbermos
200 g rabarber (skyllede & fintsnittede)
50 g rørsukker
½ stk. vaniljestang + den tomme stang!
1 dl vand
1 spsk. ekstra sukker
Rabarberkoldskål
100 g pasteuriserede æggeblommer
50 g rørsukker
½ l tykmælk
½ l kærnemælk
+ al den afkølede rabarbermos
½ dl vand
Hjemmelavede kammerjunkere (ca. 90 halve / 45 hele)
250 g mel
2 tsk. bagepulver
100 g rørsukker
100 g smør, stuetempereret
½ dl letmælk
½ stk. vaniljestang, polynesisk
1 stk. æg (str. L)
Rabarbermos: Vaniljestangen flækkes på den lange led & vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv & mases sammen med 1 tsk. af rørsukkeret på bordet med kniven, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, rørsukker, snittede rabarber & vand koges mørt under låg, ca. 10 minutter. Den tomme vaniljestang fiskes op. Blend til mos & afkøl.
Rabarber koldskål: Æggeblommer & rørsukker piskes til tyk ”snaps”. Tilsæt den afkølede rabarbermos, mens der piskes. Tilsæt tykmælk & kærnemælk, og pisk igen. Serveres fuldstændigt afkølet med sprøde kammerjunker.
Dej til kammerjunkere: Vaniljestangen flækkes på den lange led & vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af rørsukkeret på bordet med kniven, således at kornene skilles ad.
Mel, bagepulver, rørsukker & vaniljesukker blandes godt sammen. Smørret smuldres i melblandingen & æltes kort sammen. Tilsæt ægget for at samle dejen. Tilsæt slutteligt mælken. Dejen placeres imellem 2 stykker bagepapir & rulles ud i ca. 1 cm. tykkelse – lige tykt over det hele.
Der er nu bagepapir på både ”bund & top”. Denne indpakkede, udrullede dej stilles i køleskab en times tid. Udstik den kolde dej med en lille rund,glat udstikker, i cirkler á ca. 3 cm. i diameter. Disse bages på bagepapir ved 200 grader i 4-5 minutter. Afkøles let & halveres med en savtakket skarp kniv. De halverede kammerjunker, bages nu videre i ovnen ved 100 grader, yderligere 45 minutter. Afkøles helt & opbevares tørt i tætsluttende beholder i op til 1 uge!